Zawierają one duża ilość składników odżywczych, między innymi magnez, wapń, cynk, jod, sód, bor, a także betainę, azotany, flawonoidy oraz saponiny. Działanie chloru pozytywnie wpływa na funkcje narządów wewnętrznych człowieka, także oczyszcza nerki, pęcherzyk żółciowy, a także nerki.
Wysoka zawartość składników sprawia, że buraki wpływają na leczenie wielu chorób, np. problemy z tarczycą, niedokrwistość, bezsenność, miażdżycę, cukrzyce, nadciśnienie tętnicze oraz osłabienie odporności. Niestety istnieje skutek uboczny jedzenia sporej ilości buraków, jest nim niestety zabarwienie się naszego moczu na kolor ciemno czerwony.
Betaina oraz tryptofan zawarte w buraku, doskonale odprężają oraz poprawiają humor.
Przeciwutleniacze, zawarte w buraku neutralizują wolne rodniki, które doprowadzają do starzenie się skóry człowieka. Zaś kwas foliowy wygładza zmarszczki.
Comments are closed.