Większość przepisów podaje, że ciasto powinno rosnąć w ciepłej temperaturze przez kilkadziesiąt minut, ale istnieje również inny sposób.
Należy wymieszać składniki, włożyć przygotowaną masę do torebki i schować do lodówki. Nawet w tak zimnym miejscu ciasto powinno urosnąć. Możemy je przechowywać do około tygodnia i wykorzystać do różnych deserów i dań na które mamy ochotę.
Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe. Rozpuść w nim drożdże i odczekaj kilkanaście minut. Następnie rozpuść margarynę, wlej do oddzielnej miski, dodaj dwa całe jajka, cukier oraz szczyptę soli. Wymieszaj wszystko razem.
Do miski dodawaj stopniowo mąkę ciągle mieszając. Po wymieszaniu wszystkich składników należy zagnieść ciasto i włożyć je do plastikowej torebki. Torebkę z przygotowanym ciastem drożdżowym włóż do lodówki. Minimalny czas rośnięcia to 2 godziny.
Już po upływie 2 godzin możemy zabrać się za nasz deser. W tym przepisie chodzi jednak o to, aby ciasto mogło znajdować się w lodówce przez kilka kolejnych dni co pozwoli nam na szybkie przygotowanie jakiegoś wypieku, kiedy np. odwiedzą nas niespodziewani goście.
Comments are closed.