Czy przepis na rodzinny obiad lub kolację może być bardzo prosty? Oczywiście, że tak. Przygotuj panierowane kotleciki z cukinii a Twoi najbliżsi będą zachwyceni. Możesz dodać do nich także ulubione przysmaki, takie jak na przykład ryż lub puree ziemniaczane oraz według własnego uznania dodać zioła lub ostrzejsze przyprawy.
Zacznij od umycia cukinii i pokrojenia jej na plastry o grubości około 1 cm. Następnie plastry te lekko rozbij po obu stronach a potem do smaku dopraw pieprzem i obtocz w mące.
Jajka ubij z dodatkiem mleka i soli po czym kawałki cukinii zanurz w tak powstałym cieście, a po wyjęciu obtocz w bułkę tartą.
Otrzymaną w ten sposób panierowaną cukinię wstaw do lodówki na około 10 minut aby zapobiec przy smażeniu odpadaniu panierki. Rozgrzej na patelni masło i olej i smaż warzywo aż osiągnie złoty kolor.
Comments are closed.