Mój mąż uwielbia te pyszne marynowane ogórki z musztardą – Przekonaj się, jakie są smaczne

Ogórki marynowane z musztardą są świetnym dodatkiem do domowych obiadów, ale sprawdzą się także jako przekąska podczas wieczornych spotkań w gronie przyjaciół. Przepis jest prosty, ale gwarantuje przepysznie przygotowane ogórki.

 

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek kopru

 

Przygotowanie:

Najpierw dokładnie umyj wszystkie ogórki i pozostaw je w zimnej wodzie na około dwie godziny. Następnie pokrój je – duże na 8 kawałków, a małe na 4.

 

Olej roślinny, musztardę cukier, sól, pieprz i ocet wymieszaj. Obrany wcześniej czosnek przetrzyj przez prasę i dodaj do mieszanki. Dodaj także drobno posiekany koperek.

 

Ogórki dodaj do mieszanki i wymieszaj. Odstaw na 3 godziny, ale pamiętaj, aby mieszać co pół godziny.

 

W tym czasie dokładnie umyj litrowe i półlitrowe słoiki. Po upłynięciu czasu przełóż do nich ogórki, a następnie zalej marynatą aż po sam wierzch. Mocno zakręć i gotuj  wodzie około 15 minut. Potem owiń je ręcznikiem i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

Przepis jest szybki i prosty, ale bardzo efektywny. Ogórki marynowane z musztardą są gotowe w dwie godziny.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!