Ten przepis na cukinię w słoikach to mistrzostwo. Zrób razu więcej słoików, bo smakuje przepysznie

Jedne z moich ulubionych przetworów, na dodatek wykonane z cukinii. Sprawdzą się świetnie jako dodatek do każdego dania, ale można je również spożywać „solo”.

To zweryfikowany sposób na to, żeby cukinia przypominała strukturą, zapachem i wyglądem dobrze ukiszone ogórki!

 

Składniki:

  • pęczek kopru
  • 3 główki czosnku
  • 5 kg cukinii
  • liście laurowe
  • 25 g ziela angielskiego
  • 20 g zmielonego czarnego pieprzu
  • 16 łyżek octu
  • 1 papryczki chilli
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Na początek na warsztat idą słoiki. 8 słoików o pojemności 1 litra umyj z dodatkiem sody oczyszczonej i osusz. Nie ma potrzeby ich odkażania. Następnie wyłóż w każdym z nich koprowy parasol na dnie każdego z nich. Dołóż do tego po 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 8-10 ziaren pieprzu i plaster chilli.

 

Cukinię umyj z należytą dokładnością i poodcinaj końce z obu stron. Wszystkie z nich pokrój w plasterki o grubości ok. 2 cm. Powkładaj je do słoików tak, aby były one dość ściśnięte. Na wierzch dołóż jeszcze jeden parasol koprowy. W każdym ze słoików zawartość przytrzymaj łyżką. Zagotuj wodę.

 

Każdy słoik zalej wrzątkiem, kierując strumieniem bezpośrednio na włożoną łyżeczkę. Pozwoli to uniknąć przypadkowego pęknięcia słoika. Zagotuj pokrywki i zakręć nimi słoiki, pozostawiając wszystko na czas 15 minut.

 

Potem odlej ciecz z każdego naczynia i sprawdź, ile go w sumie jest. Na każdy litr dodaj łyżkę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Całość marynaty wymieszaj i zagotuj. Tuż przed zagotowaniem do każdego słoika dodaj 2 łyżki octu. Na koniec zalej to zagotowaną i doprawioną wodą. Dobrze zakręć słoiki.

Pozostaw je do ostygnięcia w pozycji go góry dnem i zawinięte w koc. Przechowuj w suchym, zacienionym miejscu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!