To zweryfikowany sposób na to, żeby cukinia przypominała strukturą, zapachem i wyglądem dobrze ukiszone ogórki!
Na początek na warsztat idą słoiki. 8 słoików o pojemności 1 litra umyj z dodatkiem sody oczyszczonej i osusz. Nie ma potrzeby ich odkażania. Następnie wyłóż w każdym z nich koprowy parasol na dnie każdego z nich. Dołóż do tego po 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 8-10 ziaren pieprzu i plaster chilli.
Cukinię umyj z należytą dokładnością i poodcinaj końce z obu stron. Wszystkie z nich pokrój w plasterki o grubości ok. 2 cm. Powkładaj je do słoików tak, aby były one dość ściśnięte. Na wierzch dołóż jeszcze jeden parasol koprowy. W każdym ze słoików zawartość przytrzymaj łyżką. Zagotuj wodę.
Każdy słoik zalej wrzątkiem, kierując strumieniem bezpośrednio na włożoną łyżeczkę. Pozwoli to uniknąć przypadkowego pęknięcia słoika. Zagotuj pokrywki i zakręć nimi słoiki, pozostawiając wszystko na czas 15 minut.
Potem odlej ciecz z każdego naczynia i sprawdź, ile go w sumie jest. Na każdy litr dodaj łyżkę soli oraz 1,5 łyżki cukru. Całość marynaty wymieszaj i zagotuj. Tuż przed zagotowaniem do każdego słoika dodaj 2 łyżki octu. Na koniec zalej to zagotowaną i doprawioną wodą. Dobrze zakręć słoiki.
Comments are closed.