Masło, mąka, twaróg i tajny składnik – Pyszne roladki twarogowe zrobisz w 20 minut – Ten przepis to mistrzostwo

Roladki z sera twarogowego w 20 minut!

Moja współpraca z ciastem twarogowym początkowo nie układała się za dobrze. Jest kapryśne, nie zawsze smakuje dobrze. Zmieniłam zdanie, gdy znalazłam przepis na ciasto na bazie twarogu. Moje serce zabiło do niego mocniej, kiedy zrobiłam znakomite roladki twarogowe!

Na samym początku używałam tylko cukru jako nadzienia. Po kilku eksperymentach opracowałam idealną kombinację składników.

 

Potrzebujesz:

  • 250 g sera twarogowego;
  • szczyptę soli;
  • 80 g masła;
  • 180 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki wiórek kokosowych.

 

Wykonanie:

W misce połącz: twaróg, sól i miękkie, pokrojone wcześniej w kostkę masło. Składniki te rozgnieć widelcem do uzyskania gładkiej masy.

 

Dodaj połowę uprzednio przesianej mąki i proszek do pieczenia, dokładnie zamieszaj. Partiami dodawaj pozostałą część mąki. Zagniataj masę aż do uzyskania zwartego ciasta.

Podziel je na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na około 2-3 cm. Poszarpane krawędzie odetnij  tak, by kawałki ciasta wyglądały jak długie prostokąty.

Każdy z kawałków posyp cukrem i wiórkami kokosowymi, zwiń w rolady. Pokrój je na małe kawałki (około 5 cm każdy).

 

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier i ułóż na nim roladki.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

 

 

Ostudzone roladki możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!