Przepyszny chleb z patelni w kilka minut: Robię go dwa razy w tygodniu -prosty i szybki w przygotowaniu

Dzięki temu przepisowi upieczesz przepyszny chleb już w kilka minut! Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, potrzebujesz jedynie podstawowych składników oraz patelni.

 

Poniższy przepis obejmuje dwa bochenki chleba, po 400g każdy.

Potrzebne składniki:

  •  0,33 l wody,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży (opcjonalnie 5 g drożdży suszonych),
  • 10 g soli,
  • odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie:

 

Zgromadź wymienione powyżej składniki.

 

Wymieszaj wodę, mąkę, drożdże i sól, a następnie ugniataj do powstania jednolitej masy.

 

Podziel powstałe ciasto na dwie równe części. Pozostaw je na około 30 minut.

 

Posmaruj patelnię odrobiną oleju i wyłóż na nią ciasto. Wypiekaj na średnim ogniu pod przykryciem przed około 12-15 minut.

 

Po upływie tego czasu posmaruj ciasto oliwą i odwróć na drugą stronę, na przykład przy pomocy talerza.

 

Ponownie piecz pod przykryciem przez kilkanaście minut.

 

Gotowe bochenki będą chrupiące, miękkie i smakowite.

 

Najlepiej spożywać je na ciepło, niemal tuż po wyjęciu z patelni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!