„Jeśli nie zapomnisz o owsiance, będziesz zdrowy przez całe życie!” – tak mówi popularne Słowackie przysłowie, którego mądrość jest bezcenna. Nie bez powodu pediatrzy zalecają od siódmego miesiąca życia wprowadzić pożywne zboża do diety dzieci.
Pamiętasz przedszkolną owsiankę? Nie każdy szef kuchni potrafi ugotować tak pyszne danie! Każde płatki mają swoje własne metody przygotowania, niektóre lepiej namoczyć przez noc, a inne gotować tylko przez kilka minut. Dziś zdradzimy sekrety przyrządzania jak najpyszniejszych płatków z popularnych zbóż.
Sztuczki gotowania pysznych płatków śniadaniowych
Aby uzyskać sycącą i delikatną owsiankę ryżową, zagotuj 1 litr mleka, dodaj sól i cukier do smaku, a następnie dodaj 1 szklankę umytego ryż. Gotuj 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia i odstaw. Po 30 minutach owsianka jest gotowa do spożycia!
Grykę najlepiej namoczyć przez noc, a rano wystarczy wymienić wodę, wypłukać i ugotować ją do miękkości.
Płatki owsiane będą bardziej miękkie i smaczniejsze, jeśli zostaną ugotowane wieczorem i pozostawione do rana. Płatki zalej mlekiem, zagotuj, zdejmij z ognia i odstaw. Rano wystarczy już tylko podgrzać owsiankę.
Błędem jest dodawanie kaszy manny do wrzącego mleka. Danie będzie smaczniejsze i bez grudek, jeśli wymieszasz kaszę mannę z mlekiem (według proporcji podanych na opakowaniu), ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Po 2 minutach zdejmij garnek z ognia i przykryj, pozostaw na 20 minut. Po tym czasie jest idealna do zjedzenia.
Kaszkę kukurydzianą należy gotować przez dość długi czas, około 30 minut. Na 1 szklankę zboża potrzebujesz 2,5 szklanki wody.
Dodaj płatki do wrzącej już wody. Możesz również ją przygotować piekarniku. Wystarczy, że zalejesz wrzątkiem umyte płatki, dodasz do smaku sól, cukier, rodzynki, przykryjesz i włożysz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Następnie wyjmij naczynie i wymieszaj zawartość, włóż z powrotem na kolejne 10 minut.
Comments are closed.