I choć ten prosty deser w pucharku odbiega od włoskiego oryginału, to jest na pewno równie pyszny. Idealny, gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Idealny na spotkanie w gronie przyjaciół. Koniecznie spróbujcie.
Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera lub przekładamy je do woreczka i wałkujemy. Powinny powstać małe okruchy. Orzechy włoskie również rozdrabniamy. Zimną śmietankę ubijamy. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane wciąż miksując składniki. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Na dno pucharków wykładamy warstwę pokruszonych biszkoptów. Następnie warstwę orzechów i warstwę kremu. Powtarzamy wykładanie warstw. Ilość warstw zależy od wysokości użytych pucharków. Na wierzchu na końcu zawsze powinna się znaleźć warstwa orzechów.
Tak przygotowany deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Rada: Deser można również przygotować w szklanej misie.
Comments are closed.