Kobieta z mojej pracy to też moja sąsiadka. Wiem, że mieszka z rodzicami z którymi często przyrządza wyśmienite potrawy. Śmiejemy się trochę, że jej ojciec wygląda jak kucharz: dobrze zbudowany, z rumianymi policzkami i włosami upiętymi w kucyk. Przepis na jej sos bez mięsa jest rewelacyjny.
Moje wspomnienia z lat szkolnych to przede wszystkim przepyszne jedzenie w stołówce. Do drugich dań dodawano zawsze ten sam sos. My go wprost uwielbialiśmy i nigdy nam się nie znudził. Sos był bez dodatku mięsa a był smaczniejszy od typowego bulionu. Mojej mamie udało się zdobyć ten przepis, którym teraz dzielę się z Tobą!
Masło rozpuść na niewielkim ogniu. Dodaj mąkę i podsmaż ją energicznie mieszając na złoty kolor. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Na patelnię wlej małym strumieniem wodę nadal energicznie mieszając składniki.
Dodaj sól i pieprz. Możesz dodać inne przyprawy, zgodnie ze swoimi preferencjami. Idealnie sprawdzą się wędzona papryka, oregano, suszony koperek i czosnek. Żeby sos nie był zbyt kwaśny dodaj odrobinę cukru. Wymieszaj wszystko razem, żeby pozbyć się ewentualnych grudek.
Pod koniec dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj ją z sosem. I w ten sposób powstaje sos bez mięsa. Idealnie pasuje do tłuczonych ziemniaków, kaszy lub kopytek. Jeżeli planujesz na obiad klopsiki ten sos będzie do nich idealnie pasował.
Comments are closed.