Bajeczne ciasto – Gwarantuję, że ten przepis zostanie z Wami na dłużej. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Nie ma nic piękniejszego, jak aromat świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w całym domu.

 

Muszę przyznać, że zapach płynący z połączenia pieczonych jabłek z aromatycznymi, suszonymi owocami moczonymi w koniaku i uprażonych orzechów z cynamonową nutą, przywołuje do kuchni nawet najbardziej zapracowanych członków mojej rodziny. Wprost nie mogą się go doczekać. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Olej słonecznikowy – 65 ml
  • Mąka pszenna – 150g
  • Cukier- 120 g
  • Jajka – 3 szt.
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy- 5g
  • Jabłka- 2szt
  • Skrobia ziemniaczana -2 łyżki
  • Rodzynki- 50g
  • Suszone morele – 50g
  • Koniak- 50g
  • Orzechy włoskie- 150g
  • Cynamon- 1 łyżeczka
  • Cukier puder- do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Suszone morele i rodzynki, dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zalej koniakiem. Pozwól moczyć się im całą noc, a jeśli z różnych względów nie chcesz użyć alkoholu, namocz je w herbacie lub w wodzie.

2. Na suchej, rozgrzanej patelni, upraż orzechy, a następnie je posiekaj.

3. Posiekane orzechy przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną cukru i cynamonu.

4. W osobnej misce, ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.

 

5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Posyp skrobią i dokładnie wymieszaj, aby była na całej ich powierzchni.

6. Połowę gotowego ciasta, wyłóż do okrągłej formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

7. Następnie, ułóż warstwę prażonych orzechów i połowę jabłek, a na wierzchu odsączone z koniaku morele i rodzynki, zalej pozostałym ciastem i wygładź powierzchnię. Na wierzchu, poukładaj pozostałe jabłka i posyp pozostałymi orzechami.

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez pierwsze 30 minut przykryte folią aluminiową i kolejne 20 minut bez przykrycia. Gotowe!

 

Przed podaniem, wystudź ciasto do temperatury pokojowej i posyp cukrem pudrem. Doskonale smakuje z kulką lodów waniliowych do filiżanki aromatycznej kawy. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!