W lodziarniach często do lodów dodawane są konserwanty i barwniki. To zdecydowanie niepotrzebne! W domu w kilka chwil możesz stworzyć apetyczny letni deser bez chemicznych dodatków. Domowa produkcja lodów jest banalnie prosta, a jej zaletą jest przede wszystkim to, że to właśnie Ty decydujesz, jaki smak powstanie. Oto prosty przepis, w jaki sposób z jedynie 3 składników stworzyć deser, którym zajadać się będą zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przydadzą się także jednorazowe kubki papierowe i patyczki do lodów.
1. W głębokiej misce ubij mikserem lub trzepaczką schłodzoną w lodówce śmietankę na puszystą masę.
2. Do ubitej śmietanki stopniowo dodawaj mleko skondensowane, ciągle mieszając. Możesz dodać mniej mleczka, jeśli nie chcesz, aby lody były zbyt słodkie.
3. Przelej masę do mniejszego wygodnego naczynia.
4. Czekoladę rozpuść. Możesz to zrobić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
5. Do każdego z kubeczków wlej po trochu rozpuszczonej czekolady tak, aby pokryła ona każdą ze ścianek. Nadmiar czekolady wlej z powrotem do miseczki.
6. Kubeczki wstaw do zamrażalnika na około 10 minut, by czekolada zastygła.
Comments are closed.