Jeżeli lubisz nieoczywiste słodkości, a smaki innych krajów są dla Ciebie intrygującym doświadczeniem – ten przepis jest dla Ciebie. Choć przypominają odrobinę polskie bułeczki z twarogiem, to i tak będą dla Ciebie zaskoczeniem kulinarnym.
Delikatne i puszyste ciasto, połączone z soczystym nadzieniem twarogowym to świetny pomysł na słodką przekąskę dla rodziny lub na imprezę!
Do stworzenia tradycyjnych tureckich bułeczek będziesz potrzebować:
Przygotowanie bułeczek składa się z kilku rozbudowanych kroków, jednak wbrew pozorom, przepis nie jest wcale trudny.
Sprawdź, jak przygotować bułeczki krok po kroku:
1. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą miękkie masło, ocet, sól, cukier oraz kefir. Później rozdziel jajka i dodaj do masy dwa białka i jedno żółtko.
2. Do miski dodaj sypkie składniki – proszek do pieczenia oraz powoli przesianą mąkę (jednocześnie ugniataj ciasto, by było ono bardziej delikatne i puszyste).
3. Z ciasta uformuj rolkę i podziel ją na mniejsze kawałki.
4. Przygotuj nadzienie do bułeczek – ser rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jednym jajkiem, tak aby składniki połączyły się w całość.
5. Mały kawałek ciasta posyp mąką i rozgnieć na mały placek. Na wierzch połóż odrobinę nadzienia twarogowego, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta i dociśnij dłonią wierzch ciasta. Postąp analogicznie z pozostałymi kawałkami ciasta.
6. Bułeczki ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo, na wierchu każdej bułeczki zrób delikatne nacięcie.
7. Ciasto piecz w ok. 200 stopniach przez mniej więcej pół godziny – obserwuj swoje bułeczki, aż będą gotowe i złociste. Wedle uznania, możesz je także udekorować cukrem pudrem.
Comments are closed.