Jeszcze takich nie jadłaś. Ich smak powala na kolana. Tureckie pyszne bułeczki z nadzieniem.

Jeżeli lubisz nieoczywiste słodkości, a smaki innych krajów są dla Ciebie intrygującym doświadczeniem – ten przepis jest dla Ciebie. Choć przypominają odrobinę polskie bułeczki z twarogiem, to i tak będą dla Ciebie zaskoczeniem kulinarnym.

Delikatne i puszyste ciasto, połączone z soczystym nadzieniem twarogowym to świetny pomysł na słodką przekąskę dla rodziny lub na imprezę!

 

Do stworzenia tradycyjnych tureckich bułeczek będziesz potrzebować:

  • 430 g mąki pszennej,
  • 12 g proszku do pieczenia (1 opakowanie),
  • 3 jaja,
  • 100 g masła,
  • łyżeczkę cukru,
  • łyżeczkę soli,
  • 15 ml octu,
  • 100 ml kefiru,
  • 60 g oleju słonecznikowego,
  • 250 g bryndzy

Przygotowanie bułeczek składa się z kilku rozbudowanych kroków, jednak wbrew pozorom, przepis nie jest wcale trudny.

Sprawdź, jak przygotować bułeczki krok po kroku:

1. Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą miękkie masło, ocet, sól, cukier oraz kefir. Później rozdziel jajka i dodaj do masy dwa białka i jedno żółtko.

2. Do miski dodaj sypkie składniki – proszek do pieczenia oraz powoli przesianą mąkę (jednocześnie ugniataj ciasto, by było ono bardziej delikatne i puszyste).

 

3. Z ciasta uformuj rolkę i podziel ją na mniejsze kawałki.

4. Przygotuj nadzienie do bułeczek – ser rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jednym jajkiem, tak aby składniki połączyły się w całość.

 

5. Mały kawałek ciasta posyp mąką i rozgnieć na mały placek. Na wierzch połóż odrobinę nadzienia twarogowego, a następnie połącz ze sobą krawędzie ciasta i dociśnij dłonią wierzch ciasta. Postąp analogicznie z pozostałymi kawałkami ciasta.

 

6. Bułeczki ułóż na wyłożonej pergaminem blaszce i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo, na wierchu każdej bułeczki zrób delikatne nacięcie.

7. Ciasto piecz w ok. 200 stopniach przez mniej więcej pół godziny – obserwuj swoje bułeczki, aż będą gotowe i złociste. Wedle uznania, możesz je także udekorować cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!