Najlepsze bułeczki po turecku – prosty przepis, każdemu wyjdą. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Bułeczki tureckie cieszą się w obecnych czasach ogromną popularnością. Są pyszne w smaku i proste w przygotowaniu, dlatego warto zrobić je samemu!

Warto spróbować ich z nadzieniem twarogowym, który na pewno ucieszy podniebienie konsumenta.

 

Składniki potrzebne do wykonania pysznych tureckich bułeczek to:

  • dwieście pięćdziesiąt gram bryndzy- delikatnego sera owczego,
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • 15 ml octu
  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 430 gram mąki pszennej
  • 6 dużych łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 proszku do pieczenia
  • jedna łyżeczka soli

Zaczynając od farszu

Trzeba dokładnie wymieszać  jedno jajo z serem za pomocną widelca. Przechodząc do naszych pysznych bułeczek należy wymieszać składniki takie jak cukier, sól, ocet oraz kefir używając kuchennej trzepaczki. Kiedy składniki dobrze się połączą należy dosypać proszek do pieczenia, oraz dodać jedno żółtko i dwa białka i dosypując mąkę – dokładnie ugnieść ciasto.

 

Gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję trzeba uformować je w wałeczek o grubości kciuka, a później pociąć w ok 4-5 centymetrowe kawałki.

 

Należy każdy kawałek zgnieść delikatnie dłonią aż powstanie malutki placuszek, następnie nałożyć odrobinę farszu i skleić brzegi ciasta. Tak przygotowane bułki należy przełożyć do wyłożonej papierem blaszki oraz posmarować je białkiem, by mogły w piekarniku się doskonale przyrumienić.

 

Teraz można włożyć blaszkę do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec nasze wypieki przez pół godziny. Przed spożyciem należy poczekać aż bułeczki wystygną, ale na ciepło też pysznie smakują!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!