Buraczki na przystawkę – Na Świątecznym stole, doskonale uzupełnią tradycyjne dania. Koniecznie musisz spróbować

Przepis polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, które cenią swój cenny czas spędzony w kuchni na przygotowanie Świątecznej uczty.

Doskonała przystawka z buraków, którą możesz przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wyrazisty smak i aromatyczny zapach sprawią, że nikt nie będzie w stanie im się oprzeć. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 średnie buraki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek soku z mandarynki
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Buraki umyj i obierz ze skórki. Potem, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

3. W miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z mandarynki z olejem, octem, kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą buraczki wraz z sokiem, który puściły i wymieszaj.

4. Gotowe buraczki, przełóż do słoiczka i szczelnie zakręć pokrywkę. Wstaw do lodówki na co najmniej całą noc. Gotowe!

Pamiętaj, aby przed podaniem zawsze wymieszać buraczki z marynatą. Doskonale smakuje jako samodzielna przekąska lub jako aromatyczny dodatek do dań mięsnych. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!