Nie uwierzysz, że surowe buraczki mogą być tak smaczne: oto przepis na zdrową i pyszną sałatkę, którą przygotujesz w 5 minut.
Szybka, zdrowa i smaczna sałatka
Nawet ci, którzy nie przepadają za buraczkami, pokochają tę sałatkę. Nie spodziewasz się, że to warzywo na surowo może tak wspaniale smakować. Sałatkę świetnie sprawdza się w towarzystwie mięsa. Jeśli dodasz do niej pieczywo lub kaszę, może wystąpić w roli zdrowego obiadu. Do przygotowania sałatki potrzebujesz tylko trzech składników, które na pewno masz w domu. Jest bardzo zdrowa, wspiera Twój układ odpornościowy w walce z wirusami, co jest istotne zwłaszcza jesienią i zimą.
Składniki:
- Marchew
- Jabłko
- Surowy burak
Proporcje składników: 1:1:1
Dodatkowo do smaku przyda się miód, cytryna, garść orzechów i odrobina oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Oczyść marchew, jabłka i buraki, zetrzyj warzywa na tarce. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj oliwę, wymieszaj. Dodaj miód i posiekane orzechy włoskie. Nadadzą one chrupkości sałatce, mają też mnóstwo zdrowotnych właściwości, warto dodać je do dania.
Zdrowa pasta z buraków
Składniki:
- 100g startego sera
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduży burak
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj surowego buraka na tarce, wymieszaj z serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Niegotowany syrop z buraków
Składniki (dostosuj proporcje w zależności od tego, ile buraków chcesz dodać)
- 3kg buraków
- 3 litry przegotowanej i schłodzonej wody
- 4 cytryny (umyj je wcześniej wodą z octem jeśli nie pochodzą z ekologicznych upraw)
- 3-5 opakowań kwasku cytrynowego (w zależności od tego, ile cukru użyjesz)
- 1 paczka konserwantu
- 1/2 butelki aromatu waniliowego
- 2,5-4kg cukru pudru
Przygotowanie:
Porządnie umyj cytryny, dodaj pokrojone buraki, wszystko razem zblenduj. Przełóż masę do garnka, wymieszaj. Odstaw na 24 godziny mieszając co jakiś czas.
Po upływie 24 godzin odcedź sok i wymieszaj go z cukrem, konserwantem, aromatem waniliowym i kwaskiem cytrynowym. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Przelej sok do butelek (wysterylizuj je wcześniej), przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Sok możesz dodać do lemoniady lub do herbaty. Pasuje również do ciast, zabarwi je na piękny, buraczkowy kolor.
Pamiętaj – buraki to warzywa o potężnym działaniu. Mogą znacznie obniżyć ciśnienie krwi, dlatego jeśli cierpisz na niskie ciśnienie krwi, zachowaj ostrożność stosując sok. Najlepiej używać go w małych dawkach, żeby sobie nie zaszkodzić.
Buraczki po koreańsku
Składniki:
- 80g oleju roślinnego
- 600g surowych buraków
- 4 ząbki czosnku
Składniki na marynatę:
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki octu
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, buraki umyj i obierz, zetrzyj je na tarce. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki. Wymieszaj marynatę z burakami i czosnkiem. Olej wlej do rondelka, doprowadź do wrzenia i wymieszaj z resztą składników. Odstaw na trzy godziny, żeby smaki się wymieszały.
Sałatka oczyszczająca jelita i odchudzająca
Składniki:
- 550g buraków
- 400g marchwi
- 1/4 główki kapusty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki startego chrzanu
- opcjonalnie: 1 jabłko
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz, zetrzyj je na tarce (na drobnych oczkach). Możesz również zetrzeć jabłko i dodać je do reszty składników. Przygotuj dressing: wymieszaj sok z cytryny ze startym chrzanem. Polej nim sałatkę. Dressing możesz dopasować do własnych smaków.
Sałatkę jadłam przez kilka dni, ponieważ bardzo mi smakowała. Jadłam ją w miejsce dodatków obiadowych lub po prostu z pieczywem pełnoziarnistym. Nie jadłam jej codziennie, a mimo tego efekty przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Przez około trzy tygodnie udało mi się zrzucić 4 kilogramy (i nie mam efektu jojo!). Jeśli zależy Ci na większej utracie wagi i szybkim oczyszczeniu jelit, dodaj do kuracji również taki napój: do podgrzanej 1/2 szklanki wody dodaj 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, wymieszaj. Do tej mikstury dodaj 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę soku z berberysu i 1/2 łyżki soku jabłkowego. Wypij od razu po wymieszaniu.
Comments are closed.