Te domowe chorwackie kiełbaski to hit w mojej kuchni. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Cevapcici – chorwackie kiełbaski, które skradną serca domowników.

Można je przygotować na grillu lub w warunkach domowych na patelni. Niezwykle soczyste, a wykonanie jest tak proste, jak bułka z masłem!

Składniki:

  • ponad pół kilograma łopatki
  • ponad pół kilograma mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 ml wody mineralnej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • olej

Przygotowanie:

Przygotowanej mięso umyj i zmiel w maszynce. Czosnek obierz z łupinki, drobno zetrzyj i zagotuj na wolnym ogniu w 50 ml wody, zostaw pod przykryciem na pięć minut. Do przygotowanego mięsa dodaj ostudzony czosnek, wodę mineralną, sodę oraz sól. Tak doprawione mięso pozostaw na minimum 3 godziny w lodówce.

Najbardziej smaczne wychodzą, gdy w lodówce przeleżą cała noc. Po czasie odpoczynku mięso formujemy, najlepiej zwilżonymi dłońmi na kształt kiełbasek.

 

Ponownie zostawiamy na godzinę w lodówce. Po wyciągnięciu smarujemy kiełbaski olejem i prawie są gotowe. Wystarczy, że usmażysz je na grillu lub patelni. Możesz kiełbaski podawać w bułce, z ulubionymi sosami lub jako przekąskę na talerzu ozdobione sałatkami.

Wypróbuj przepis, a chorwackie kiełbaski na stałe zagoszczą w twoim domu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!