Dziś zaprezentujemy lekki i pyszny kalafior w panierce – chrupiący od zewnątrz, miękki w środku. Może posłużyć jako genialny dodatek do mięs wszelkiego rodzaju, ale także jako osobne danie w postaci ciepłej, domowej kolacji lub podwieczorku. Nie zwlekaj, wypróbuj!
Zacznij od kalafiora. Umyj go i pokrój na dość spore plastry.
Zagotuj szklankę wody w garnku lub głębszej patelni. Umieść w niej plastry kalafiora i gotuj je przez 7-8 minut.
Zajmij się panierką. Składniki sypkie, czyli mąkę z przyprawami, wymieszaj w jednej misce, a mleko z jajkiem ubij w drugim, osobnym naczyniu.
Przestudzone plastry kalafiora obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec jeszcze raz w mące. Powtórz te czynności ze wszystkimi kawałkami kalafiora.
Comments are closed.