Chrupiący, przepyszny kalafior – Oto przepis. Robię go 2 razy w tygodniu bo jest mega smaczny

Polecamy znakomity przepis na kalafior w nowej, rzadko spotykanej odsłonie!

Dziś zaprezentujemy lekki i pyszny kalafior w panierce – chrupiący od zewnątrz, miękki w środku. Może posłużyć jako genialny dodatek do mięs wszelkiego rodzaju, ale także jako osobne danie w postaci ciepłej, domowej kolacji lub podwieczorku. Nie zwlekaj, wypróbuj!

 

Do przygotowania kalafiora w panierce potrzeba:

  • 1 główki kalafiora;
  • 1 szklanki wody;
  • 2 jajek;
  • 110 gramów mąki pszennej;
  • 15 mililitrów mleka;
  • po 1 łyżeczce przypraw: soli, mielonego czarnego pieprzu, tymianku, kurkumy, mielonej papryczki chili, mielonej czerwonej papryki;
  • odrobina oleju do smażenia;

Sposób przygotowania – krok o kroku:

Zacznij od kalafiora. Umyj go i pokrój na dość spore plastry.

 

 

Zagotuj szklankę wody w garnku lub głębszej patelni. Umieść w niej plastry kalafiora i gotuj je przez 7-8 minut.

 

Zajmij się panierką. Składniki sypkie, czyli mąkę z przyprawami, wymieszaj w jednej misce, a mleko z jajkiem ubij w drugim, osobnym naczyniu.

 

Przestudzone plastry kalafiora obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec jeszcze raz w mące. Powtórz te czynności ze wszystkimi kawałkami kalafiora.

 

Tak przygotowane plastry smaż na rozgrzanym oleju tak, by uzyskać ładny złoty kolor z obu stron. Gotowy kalafior w panierce można podawać z ulubionym sosem w zależności od indywidualnych preferencji. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!