Do tej bomby witaminowej wybieramy tylko młode, jasnozielone cukinie, świeży, pachnący koperek, rukolę i polski, mocny czosnek. Jeśli chcesz, możesz dodać pomidory czy bakłażany albo inne ulubione warzywa.
Umytą cukinię pokrój w długie plastry grubości od 0,5cm do 1cm. Następnie posól ją, przypraw pieprzem oraz tym, co lubisz i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie, nagrzej piekarnik do 200 stopni i upiecz plastry cukinii, używając blachy lub kratek wyłożonych papierem pergaminowym, aż zmiękną i się zarumienią. Gotowe plastry cukinii rozłóż na sporym talerzu bądź użyj tacy. Teraz przygotuj sos z jogurtu, posiekanego koperku, rukoli i czosnku. Składniki wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
Posmaruj sporządzonym sosem ułożone na talerzu plastry cukinii. Na wierzch wyłóż wybrany ser. W ten sposób powstała pierwsza warstwa. Na nią kolejno układaj upieczone plastry, sos, ser, a po wykorzystaniu wszystkich kawałków cukinii, na górę nałóż sos i posyp potrawę koperkiem oraz innymi ziołami, które lubisz.
Comments are closed.