Dla leniwych gospodyń – Ciasto miodowe idealnie słodkie – bez wyrabiania i wałkowania.
Ciasto miodowe stoi już obok klasyków takich jak sernik czy jabłecznik. Jest jednym z częściej serwowanych deserów, które zachwycają gości.
Idealnie słodkie, bo przecież taki deser powinien być, ale nie jest zapychające i nie zasłodzimy się nim po dwóch ruchach widelca. Poniższy przepis charakteryzuje się jednak unikatowością, ponieważ nie zawiera śliwek ani orzechów, ponieważ nie wszyscy je lubią w takim połączeniu, podobnie jak w przypadku sernika z rodzynkami.
Miejmy również na uwadze to, że przepis jest przygotowany na blachę o średnicy 26 cm. Nie zmienia to faktu, że składniki można rozdzielić według własnych potrzeb, eksperymentujmy.
Potrzebne składniki:
- łyżka stołowa octu
- 150 g masła (ewentualnie margaryny)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 6 łyżek stołowych miodu
- 2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści dodajemy jedną szklankę cukru i odmierzony miód. Wszystko musimy dobrze wymieszać.
Następnie do mieszaniny dokładamy jajka, natomiast sodę oczyszczoną musimy przed dodaniem do ciasta wymieszać z octem. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego możemy już dodać mąkę i wszystko razem wymieszać z pomocą miksera.
Teraz możemy rozgrzać już piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotować formy. Możemy użyć silikonowej formy lub wyciętego z pergaminu okręgu. Ciasto musimy rozdzielić na około 8 – 10 części, rozkładamy je łyżką w formie lub na papierze do pieczenia. Każde ciasto wkładamy do piekarnika na około 12 minut.
Kiedy ciasta się pieką możemy wymieszać śmietanę ze szklanką cukru i zrobić krem. Następnie po wystudzeniu każdego z ciast – smarujemy każde z nich kremem i układamy je na sobie. Na koniec smarujemy też górę i boki.
Możemy ciasto również ozdobić płatkami czekolady, na przykład gorzkiej, by nadać kontrastu lub ulubionymi owocami.
Comments are closed.