Niesamowicie miękkie ciasto jogurtowe, bez blendera – Ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia.

Smaczne i puszyste ciasto jogurtowe, które z łatwością przygotujesz w domu.

Przepis jest szybki i prosty, a do przygotowania nie potrzeba wielu składników. Delikatny smak ciasta zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Czego potrzebujesz?

  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 300 – 320 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 220 ml jogurtu
  • Ewentualnie 100 g wiórków kokosowych, orzechów lub rodzynek.

Sposób przygotowania:

Jajka należy ubić z cukrem za pomocą trzepaczki. Następnie trzeba dodać roztopione wcześniej masło oraz jogurt po czym dokładnie wymieszać składniki. W następnym etapie należy wsypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, aż do uzyskania gęstej konsystencji ciasta.

 

Na koniec można dodać rodzynki bądź wiórki kokosowe. Ciasto należy wlać do formy (o wymiarach 10 x 22 cm) po czym piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 -35 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika można posypać ciasto cukrem pudrem.

 

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!