Ciasto pijana zakonnica – idealne ciasto na każdą okazję. Delikatne, rozpływa się w ustach.

  • margaryna lub masło – pół kostki
  • woda – 1 szklanka
  • kakao – 2 łyżki
  • cukier – 1 szklanka
  • wódka – ok. 100-200ml

 

 

 

Składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlej do garnka pół szklanki wody i gotuj ją na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj margarynę, kakao, wodę i cukier. Włóż wszystko do metalowej miseczki i umieść ją w garnku. Mieszaj cały czas składniki do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec dodaj wódkę i odstaw do ostygnięcia. Ostygnięty krem przelej na biszkopt tak, aby pokrył wszystkie zakamarki.

 

Składniki na wierzch ciasta:

  • fix do śmietany – 1 sztuka
  • koksowe princessy lub inne tego typu batoniki – 2 sztuki
  • cukier puder – 1 czubata łyżka
  • śmietanka kremówka – 750 ml (3 opakowania)

 

Ubij śmietanę z fixem stopniowo dodając cukier. Wyłóż równomiernie na wierzch ciasta. Zetrzyj batoniki i posyp nimi górę. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!