Z pewnością pokochasz to proste, szybkie i naprawdę pyszne danie. Przedstawiamy Ci przepis na serbską cukinię – delikatną i soczystą, i co ważne – gotową w 30 minut.
Przyprawy (do smaku): sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano (około pół łyżeczki), suszona bazylia (około pół łyżeczki)
Umytą cukinię pokrój na półpierścienie o grubości około 1 cm. Olej słonecznikowy połącz w misce z papryką, solą, pieprzem i suchymi ziołami. Pokrojoną cukinię włóż do plastikowego woreczka wraz z przyprawami i potrząsaj aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.
Następnie ułóż cukinię na blasze do pieczenia i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj sos śmietanowy.
Posiekaj drobno świeży koperek i czosnek – połącz je z kwaśną śmietaną, dodaj mąkę, jajko i wodę. Całość dobrze wymieszaj.
Podpieczoną cukinię umieść na głębokiej patelni i zalej sosem śmietanowym. Jeśli trzeba dosól do smaku. Gotuj przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Comments are closed.