Soczysta i pachnąca przekąska z cukinii, która zachwyci wszystkich gości. Oto przepis.

Drożdże należy zmieszać cukrem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami cukinie.  Odlej sok z cukinii. W misce wymieszaj pozostałe składniki na ciasto, wyrób jak zwykłe ciasto i odstaw przykryte bawełnianą ścierką do czasu wyrośnięcia.

 

W tym czasie zabierz się wykonania nadzienia. Cukinie zetrzyj na tarce . posól i odstaw, następnie odciśnij nadmiar wody. Pokrój cebulę o podsmaż. Do cebuli dodaj cukinię i masło, zmniejsz palnik. Wszystko dokładnie wymieszaj.  Gdy farsz będzie gotowy odstaw do wystudzenia. Ciasto podziel na 3 partie.

 

Między każdym rozwałkowaniem każda porcję możesz dodatkowo odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto a następnie wyłóż farsz i zawiń w kulkę. Na koniec rozwałkowane ciasto o grubości 1,5 cm wytnij z pomocą szklanki. Jeśli nie masz czasu, aby oczekiwać aż ciasto wyrośnie, może połączyć ciasto z farszem.

Do potrawy możesz dodać ulubione zioła.  Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i możesz posypać pestkami dyni.  Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.  Jest to świetny pomysł na podwieczorek lub przystawkę przed obiadem lub kolację.

Przysmaki z cukinii możesz jeść z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!