Drożdże należy zmieszać cukrem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami cukinie. Odlej sok z cukinii. W misce wymieszaj pozostałe składniki na ciasto, wyrób jak zwykłe ciasto i odstaw przykryte bawełnianą ścierką do czasu wyrośnięcia.
W tym czasie zabierz się wykonania nadzienia. Cukinie zetrzyj na tarce . posól i odstaw, następnie odciśnij nadmiar wody. Pokrój cebulę o podsmaż. Do cebuli dodaj cukinię i masło, zmniejsz palnik. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy farsz będzie gotowy odstaw do wystudzenia. Ciasto podziel na 3 partie.
Między każdym rozwałkowaniem każda porcję możesz dodatkowo odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkuj ciasto a następnie wyłóż farsz i zawiń w kulkę. Na koniec rozwałkowane ciasto o grubości 1,5 cm wytnij z pomocą szklanki. Jeśli nie masz czasu, aby oczekiwać aż ciasto wyrośnie, może połączyć ciasto z farszem.
Do potrawy możesz dodać ulubione zioła. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i możesz posypać pestkami dyni. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Jest to świetny pomysł na podwieczorek lub przystawkę przed obiadem lub kolację.
Comments are closed.