Pierwszym etapem jest odpowiednie przygotowanie liści kapusty. Robimy to tak, jak w przypadku zwykłych gołąbków – do gotującej się wody wrzucamy główkę kapusty, a następnie oddzielamy od niej liście tak, by ich nie zniszczyć.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie farszu do naszych gołąbków. Do miski wsypujemy torebkę białego ryżu, a następnie zalewamy go gorącą wodą. Jeżeli wolimy bardziej miękki ryż, to możemy wcześniej ugotować go na półtwardo, jednak nie jest to konieczne.
Gdy ryż już napęcznieje, dodajemy do niego zmielone mięso wieprzowe. Do naszego nadzienia dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, a całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Umyte i obrane wcześniej warzywa siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i marchewkę, a następnie smażymy je przez jakieś 5 minut. Po tym czasie dodajemy także paprykę.
Do smażących się na patelni warzyw dodajemy trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wszystko dokładnie mieszamy. Całość smażymy jeszcze jakieś dwie minuty, cały czas mieszając nasze warzywa.
Użyj także tyle soli i pieprzu, ile lubisz. Całość podgrzewaj, doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostudzenia.
Comments are closed.