Ratunek dla oskrzeli, odporności – Ugotuj jabłko z czosnkiem i pij przez 10 minut – Herbata ziołowa, która potrafi zdziałać cuda.
Jabłko z czosnkiem – świetne połączenie dla lepszej odporności! Ugotuj wywar i pij przez 10 minut, by poprawić zdrowie swoich oskrzeli oraz słaby wzrok.
Nie od dziś wiadomo, że ziołowe wywary i herbaty doskonale wpływają na nasz organizm. Dlatego moja babcia od lat robiła „domową herbatę” gotując jabłko i czosnek razem. Ten wywar był świetnym domowym środkiem pomagającym zwalczać różne choroby i problemy.
Zapach wywaru doskonale było czuć całym domu, gdy tylko ktoś z nas miał jakąś chorobę – grypę, kaszel, przeziębienie, bóle głowy, lub wirusy. Ten domowy środek eliminuje wszelkie dolegliwości. Dodatkowo jest bardzo dobry dla naszego wzroku, zdrowia wątroby, naczyń krwionośnych oraz pomaga pozbyć się wszystkiego, co złe w organizmie.
Domowa herbata jabłkowa z czosnkiem ma działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu doskonale wzmacnia układ odpornościowy. Jabłka zawierają dobre dla zdrowia właściwości, które znajdują się w całych owocach, skórce i nasionach. Dodatkowo zawierają niezbędne, do funkcjonowania naszego organizmu, witaminy.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Jabłko zawiera wiele witaminy C i składników odżywczych, wspomagających układ odpornościowy. Dodatkowo znajduje się tu błonnik, oczyszczający organizm z toksyn. Dzięki temu rozwijamy swoją odporność, a organizm jest w stanie zwalczać różne choroby, takie jak grypa, przeziębienie oraz choroby układu oddechowego.
Zapobieganie chorobom oczu
Bogate we flawonoidy I przeciwutleniacze jabłko pomaga zapobiegać różnym uszkodzeniom oczu, które powodują wolne rodniki. Jego częste spożywanie pozwala zapobiec wielu chorobom oczu, do których możemy zaliczyć zaćmę, jaskrę, zwyrodnienie plamki żółtej. Dodatkowo pomaga w leczeniu ślepoty nocnej,
Pomoc w obniżeniu cholesterolu
Jabłko ma w sobie dużo pektyny – rozpuszczalnego błonnika, który obecny jest w skórce tego owocu. Pomaga ona obniżyć poziom cholesterolu (LDL). Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych, przez Florida State Univeristy, wskazuje, że codzienne spożywanie dwóch jabłek zmniejszyło poziom cholesterolu u kobiet po menopauzie.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 500 ml wody
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Ważne, żebyś nie usuwał z ich skórki i nasion. Wrzuć je na patelnie i dodaj pokrojone ząbki czosnku. Następnie dolej wodę i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, wyłącz ogień. Po tym przykryj patelnię, odstaw i poczekaj dziesięć minut.
Po upływie tego czasu odcedź mieszaninę, posłódź miodem lub brązowym cukrem, a następnie wypij przygotowany wywar.Tę domową herbatę najlepiej przygotować, gdy pojawią się pierwsze objawy choroby, by przyśpieszyć leczenie.
Comments are closed.