Taki deser zachwyci każdego łasucha w twoim domu. Można jeść i jeść – Ciasto z patelni.

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito i wrzucamy do miski. Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy. Następnie do drugiej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Starannie miksujemy je mikserem przez około 3-4 minuty.

Mąkę wsypujemy do ubitych jajek z cukrem i ponownie mieszamy mikserem na niskich obrotach. Mleko mieszamy razem z olejem roślinnym i wlewamy do ciasta. Wszystko razem miksujemy. Patelnię smarujemy olejem i smażymy przygotowane ciasto jak naleśniki.

Za pomocą chochli rozprowadzamy ciasto po patelni i smażymy na małym ogniu z obydwu stron, aż będą mieć złoty kolor. Smażymy w ten sposób kilka lub kilkanaście naleśników. Zależy na jak grube mamy akurat ochotę. Czekamy aż naleśniki ostygną.

 

Przykrywamy je w tym czasie talerzem, aby nie zrobiły się suche. Orzechy włoskie prażymy na drugiej patelni, siekamy je następnie nożem albo miksujemy w blenderze. Śliwki kroimy na malutkie kawałki.

   Aby przygotować krem należy ugotować skondensowane mleko i poczekać aż przestygnie. Dodajemy do niego część kwaśnej śmietany i mieszamy mikserem lub trzepaczką. Po wymieszaniu dodajemy kolejną część śmietany i ponownie miksujemy. Krem jest gotowy.

   Naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim. Smarujemy je kremem ze śmietany, posypujemy śliwkami lub orzechami. Powtarzamy tą czynność, aż zużyjemy wszystkie usmażone wcześniej naleśniki. Boki ciasta smarujemy pozostałym kremem i posypujemy je orzechami.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny. Przed podaniem ciasta smarujemy jego wierzch śmietanką i posypujemy pokruszoną czekoladą. Ciasto z patelni zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale ma też niesamowity aromat i smak. 

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!