Deser z ananasem to świetna opcja dla osób, które lubią zaszaleć w kuchni ale nie mają na to czasu. Przepis.
Lubisz sięgać po słodkie i apetyczne desery, które nie wymagają spędzania wielu godzin w kuchni? Coraz więcej osób – szczególnie tych zabieganych z wieloma obowiązkami na głowie – decyduje się na przygotowywanie słodkości niewymagających zbyt wiele czasu czy wysiłku.
Jeśli uwielbiasz gotować i przyjmować gości, dowiedz się, jak możesz uradować bliskie Ci osoby w smaczny i szybki sposób. Z pomocą przychodzą przepyszne desery, których nie trzeba piec. Dbasz o linię, jesteś na diecie? To się doskonale składa.
Deser z ananasem jest idealny dla osób, które starają się zachować szczupłą sylwetkę, w końcu w jego składzie nie znajdziesz ani grama cukru. Co więcej, do jego przygotowania nie potrzebujesz również ani mąki, ani jajek. Brzmi idealnie, prawda? Podążaj za przepisem i przygotuj świetny deser.
Co jest potrzebne do przygotowania deseru z ananasem bez pieczenia?
Słodka przekąska jest łatwa w przyrządzeniu, a do tego nie wymaga zbyt wielu składników. Potrzebujesz wyłącznie:
- 1 puszkę ananasów (około 380 gramów) – jeśli wolisz, możesz wybrać brzoskwinie w syropie
- 800 g twarogu (w sklepach można znaleźć także ten bez laktozy)
- 100 ml wody
- 30 g żelatyny
Przygotowanie deseru krok po kroku:
Pierwsze co musisz zrobić, to zabrać się za owoce z puszki. Otwórz ją i odsącz dokładnie ananasa (bądź brzoskwinie), jednak pamiętaj, aby nie wylewać soku. Będzie on przydatny w dalszych etapach. Najlepiej jeśli odcedzisz owoce na sitku.
Kolejnym krokiem jest rozcieńczenie żelatyny. Zalej wskazaną ilość wodą i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Zblenduj dokładnie twaróg (zwróć uwagę na to, aby nie miał w składzie zbyt dużo wody). Następnie nadaj mu słodyczy, wlewając sok owocowy z puszki.
Dodaj do masy twarogowej przygotowaną i rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj wszystko mikserem bądź blenderem.
Gdy składniki się ze sobą połączą, delikatnie wmieszaj do gotowej masy małe kawałki ananasa (lub pokrojone w kosteczkę brzoskwinie).
Całość przelej do małej foremki – może być to np. keksówka. Włóż ją na około 2 godziny do lodówki.
Comments are closed.