Razem z nami wykonasz swój pierwszy domowy salceson, którym będą zajadać się również dzieci, ponieważ jego podstawowym składnikiem jest drób. Nie bój się spróbować, Twoja rodzina będzie Ci wdzięczna!
Rozgrzej żeliwną patelnię lub – jeśli taką nie dysponujesz – patelnię z grubszym dnem. Do tego przepisu nie dodajemy tłuszczu, pokrojone w średniej wielkości kostkę mięso kurczaka wrzucamy bezpośrednio na gorącą patelnie.
Posyp solą, pieprzem, możesz dodać również inne ulubione przyprawy (salceson świetnie smakuje z dodatkiem słodkiej papryki) i duś pod przykryciem około 40 minut. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta.
Mięso przełóż do miski (sprawdź, czy nie zostały w nim drobne kości lub chrząstki) a bulion połącz z rozpuszczoną żelatyną. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni. Przełóż wszystko do miski z mięsem, tj. bulion z żelatyną, orzechy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i – jeśli masa tego wymaga – dopraw ponownie solą i pieprzem. W butelce plastikowej odetnij szyjkę i przełóż do niej całą masę.
Comments are closed.