To masło jest o wiele lepsze w smaku. Babciny przepis na domowe masło – już nie kupisz w sklepie.

Czy pamiętasz ten niebiański, delikatny smak masełka domowej roboty podanego na pajdzie chrupiącego chleba, dopiero co wyciągniętego przez babcię z pieca?

Aż ślinka cieknie na samą myśl! Teraz, w czasach kiedy nawet gotowe naleśniki zapakowane w plastik można znaleźć na sklepowych półkach, wspomnienie smaku swojskiego masła jest, niestety, tylko tym – wspomnieniem.

 

Jednak dziś możesz to zmienić. Stoisz właśnie przed wyborem: kupić czy zrobić? Oto banalnie prosty przepis na pyszne, domowej roboty masło.

Składniki:

  • 2 śmietanki 36% (może być mniej procentowa, jednak nie mniej niż 30)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dobrze schłodzić śmietankę. Wlać ją do miski, dodać sól. Przez kilkanaście minut na wysokich obrotach ubijać śmietankę aż do uzyskania wyraźnie wytrąconych żółtych grudek masła (ciecz, która zebrała się na dnie miski, to naturalnie wytrącona podczas ubijania maślanka).

 

Kolejnym etapem jest przepłukanie masła pod bieżącą woda, uprzednio umieszczając je na sitku o małych oczkach. Powstałe masło uformuj według własnych upodobań i ciesz się własnoręcznie stworzoną osełką.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!