Uwielbiam domowy chleb. W dzieciństwie moja babcia i mama często piekły chleb w domu. Codziennie budził mnie zapach świeżo upieczonego chleba, takiego lekkiego i miękkiego. Jeden kęs i wracam znów do dzieciństwa…
Technologia pieczenia chleba według tego przepisu jest bardzo prosta, przygotujesz go w zaledwie 5 minut i bez długiego wyrabiania ciasta.
Wszystko co musisz zrobić, to przestrzegać kilku zasad i kolejności działania. Twój chleb będzie wtedy puszysty i lekki, niczym chmurka…
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej suche drożdże, cukier, sól i olej. Dokładnie wymieszaj składniki. Zamiast suchych drożdży, możesz również użyć świeżych drożdży.
2. Potem wsyp mąkę, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
3. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto jest gotowe. Nie trzeba go ugniatać. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
4. Konieczne jest również wstawienie ciasta do lodówki na 3-4 godziny. Nawiasem mówiąc, ciasto może być przechowywane w lodówce do 7 dni. Radzę przygotować większą porcję ciasta, włożyć do lodówki i piec świeży chleb codziennie rano. To bardzo wygodna opcja.
Comments are closed.