Domowy Chleb – Bez wyrabiania ciasta i przygotujesz go w zaledwie 5 minut

Uwielbiam domowy chleb. W dzieciństwie moja babcia i mama często piekły chleb w domu. Codziennie budził mnie zapach świeżo upieczonego chleba, takiego lekkiego i miękkiego. Jeden kęs i wracam znów do dzieciństwa…

Technologia pieczenia chleba według tego przepisu jest bardzo prosta, przygotujesz go w zaledwie 5 minut i bez długiego wyrabiania ciasta.

Wszystko co musisz zrobić, to przestrzegać kilku zasad i kolejności działania. Twój chleb będzie wtedy puszysty i lekki, niczym chmurka…

 

 

SKŁADNIKI

  • 340 ml ciepłej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g cukru
  • 30 ml oleju
  • 530 g mąki

 

PRZYGOTOWANIE

1. Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej suche drożdże, cukier, sól i olej. Dokładnie wymieszaj składniki. Zamiast suchych drożdży, możesz również użyć świeżych drożdży.

2. Potem wsyp mąkę, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste i lepkie.

 

3. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto jest gotowe. Nie trzeba go ugniatać. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.

4. Konieczne jest również wstawienie ciasta do lodówki na 3-4 godziny. Nawiasem mówiąc, ciasto może być przechowywane w lodówce do 7 dni. Radzę przygotować większą porcję ciasta, włożyć do lodówki i piec świeży chleb codziennie rano. To bardzo wygodna opcja.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!