Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka. Tymi roladkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście.

Roladki z kurczaka to idealny pomysł zarówno na obiad, jak również na mięsną przekąskę na przyjęcie. Ten przepis zachwyci na pewno miłośników żółtego sera, który rozpuszczony w mięsnym filecie tworzy idealną kompozycję smakową.

Składniki na roladki z fileta z kurczaka:

  • 1 cała pierś fileta z kurczaka lub 2 mniejsze połowy,
  • 50-70 g twardego sera żółtego,
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 2-3 łyżki stołowe majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny.

Sposób wykonania roladek z fileta z kurczaka:

Piersi z kurczaka rozbijamy – tak jak na kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Ser żółty również ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Pietruszkę drobno siekamy. Do miseczki wrzucamy ser, marchewkę i pietruszkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez. Przyprawiamy solą i wszystko dokładnie mieszamy. W ten sposób powstał nam farsz.

 

Na każdym filecie układamy niewielką ilość farszu, następnie zwijamy ją w rulon. Roladkę możemy spiąć na krawędzi wykałaczką lub związać nitką, aby mieć pewność, że nie rozleci nam się podczas smażenia.

Roladki podsmażamy na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem na złoto-brązowy kolor. Następnie ściągamy z nich nitki lub wykałaczki. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę wody i układamy w nim roladki.  Pieczemy około 15-20 minut. Gotowe.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!