Ekler bez pieczenia – Rewelacyjne ciasto na herbatnikach w kilka minut, którym zachwycisz każdego.

Nie znam ani jednej osoby, która z czystym sumieniem powiedziała by, że nie przepada za eklerkiem. Ja je wprost uwielbiam i na moim stole gości dosyć często. Idealny deser zarówno na uroczysty stół, jak i do popołudniowej filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty.

 

Eklera na herbatnikach bez pieczenia, według tego przepisu przygotujesz tylko w 15 minut, a warte jest nawet najdłuższej chwileczki zapomnienia… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 450 g herbatników
  • 520 ml mleka
  • 50 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżki skrobi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wybitny, pyszny krem tego eklera, to nic innego jak domowy budyń, który przygotujesz samodzielnie: 250 ml mleka, zagotuj na małym ogniu. Do drugiego garnka, wlej kolejne 250 ml mleka, dodaj do niego żółtko, ekstrakt waniliowy, 3 łyżki cukru i skrobię. Dobrze wymieszaj.

2. Do gotującego się mleka, wlej przygotowaną mieszankę z zimnego mleka i często mieszając gotuj do czasu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń, odstaw do wystygnięcia.

 

3. Formę do pieczenia, wyłóż papierem i na cały jej spód, ułóż ciasno herbatniki. Potem rozprowadź budyń i kolejną warstwę herbatników. Ponownie warstwę budyniu i na samą górę znów herbatniki, jako ostatnią warstwę.

4. Teraz czas na polewę: W pozostałym mleku, wymieszaj 4 łyżki cukru i kakao. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i dodaj masło. Gdy całkowicie się rozpuści, polewa jest gotowa. Polej nią eklera na całej powierzchni. Gotowe!

 

Tak przygotowanego eklera, wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Smacznego!

 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!