Burak to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. W swoim fioletowym zabarwieniu zawiera tak wiele minerałów i przeciwutleniaczy, o jakich inne warzywa mogą tylko pomarzyć. A biorąc pod uwagę, że skarb ten jest jednocześnie jednym z najtańszych w sklepach, grzechem jest nie skorzystać z jego możliwości.
Umieść buraka i łodygę w misce, zalej odrobiną octu i ciepłej wody. Ubij go bardzo dokładnie w tym roztworze. Następnie wylej wodę i powtórz mycie tym razem tylko czystą wodą. Dokładnie umyj również inne owoce i warzywa.
Buraka obrać, usunąć rdzeń i pokroić w grubszą kostkę. Zrób to samo z marchewką, imbirem i jabłkami, z tą różnicą, że jabłka zostawiasz w skórce i usuwasz rdzeń. Limonki lub cytryny obierz ze skórki, aby pozostało na nich jak najmniej gorzkich białych części. Czysty miąższ pokroić na ćwiartki.
Wszystkie przygotowane składniki, w tym pulpę buraczaną, wkładamy do sokowirówki i przygotowujemy z nich wymieszany sok. Jeśli nie masz sokowirówki, możesz zmiksować je na drobne puree, które przecedzić przez sitko (nie wyrzucaj stałej części, możesz użyć jej jako bazy do zdrowego ciasta lub placka).
Gotowy sok możesz przechowywać w lodówce i pić tak często, jak masz na to ochotę. Napój ten przyjemnie Cię odświeży, dostarczy solidnej dawki witamin i minerałów oraz korzystnie wpłynie na cały organizm. Pijąc ją regularnie odczujesz ulgę w dolegliwościach fizycznych, rozjaśni się Twoja skóra, poprawi się jakość włosów i paznokci, a także poprawi się ogólne samopoczucie. A długowieczność będzie twoja.
Comments are closed.