Liście opłucz delikatnie w zimnej wodzie. Następnie przekrój je na pół, w ten sposób uwolni się więcej soku. Limonkę, cytrynę i pomarańczę umyj i pokrój ze skórką. Później w szklanym naczyniu naprzemiennie warstwowo układaj liście, cukier, sok z cytryny i cytrusów, aż do momentu napełnienia pojemnika.
Gdy będzie pełny zamknij pojemnik i postaw na oknie. Odstaw na kilka tygodni, cukier będzie się stopniowo rozpuszczać. W razie potrzeby możesz lekko mieszać i uciskać miksturę. Regularnie sprawdzaj czy na powierzchni nie tworzy się pleśń.
Gdy w pojemniku zawartość będzie już płynna, odcedź zawartość przez płótno i dobrze przeciśnij. Tak przygotowany syrop przechowuj w lodówce. Ten syrop nie podrażnia żołądka, a równocześnie jest niezwykle skuteczny i silny ma niesamowicie skuteczne działanie na stany zapalne gardła.
Comments are closed.