Sprawdzą się idealnie na obiad, kolację lub coś co można podać podczas spotkania ze znajomymi. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i do ich przygotowania nie potrzebujesz specjalnego wyposażenia – wystarczy patelnia i piekarnik!
Dokładnie myjemy cukinię i odcinamy twarde końce. Obieramy częściowo ze skóry tak, by został co drugi pasek i kroimy na krążki o grubości ok. 3-4 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy przyprawy z olejem i pokrywamy tym dokładnie każdy krążek.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 minut.
Mięso z kurczaka, cebulę, papryki i pomidory kroimy na drobne kawałki. Czosnek siekamy. Na patelni podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy kolejno kurczaka, paprykę i pozostałe składniki oraz przyprawy, od czasu do czasu mieszając.
Gdy wszystko będzie gotowe zdejmujemy z palnika. Poprzednio upieczone krążki cukinii dociskamy łyżką, by zrobić w nich wgłębienia na farsz. Na każdy krążek przypadają ok. dwie łyżki nadzienia.
Wodę mieszamy z koncentratem i tak przygotowaną mieszanką możemy polać nasze cukinie. Jeśli chcemy, możemy na wierzch ułożyć plasterki pomidorów i posypać startym serem. Całość pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. Najlepiej podawać je na ciepło.
Comments are closed.