Absolutny hit na święta – jajka faszerowane! Są podawane nie tylko podczas wielkanocnego śniadania – królują na stole także jako uwielbiana przystawka i przekąska. Najczęściej serwowane są w prostej wersji z majonezem, ale jajka faszerowane można przyrządzać na wiele różnych sposobów – uzupełniając nadzienie warzywami, mięsem, rybą.
Jajka faszerowane pieczarkami
To również popularny przepis, bo aromatyczne pieczarki świetnie komponują się z jajkiem i majonezem. Pieczarki gotuje się i drobniutko sieka, następnie łączy z rozdrobnionym żółtkiem jajka i majonezem, przyprawami, warto dodać też natkę pietruszki lub szczypiorek – smakują orzeźwiająco. Jajka faszerowane pieczarkami przyrządza się nie tylko na Wielkanoc – to popularna przekąska na imprezę.
Jajka faszerowane łososiem
Jajka i łosoś to także bardzo lubiane połączenie. Czy to wędzona, czy pieczona ryba nadaje daniu intensywny smak. Do nadzienia warto dodać zieleninę, a majonez warto zastąpić delikatnym serkiem kanapkowym – to łosoś ma tu grac pierwsze skrzypce. Jajka faszerowane z łososiem to wersja nieco bardziej elegancka niż te z pieczarkami – posmakuje każdemu fanowi ryb.
Jajka faszerowane – przepisy
Choć lubimy te klasyczne połączenia, wciąż poszukujemy nowych pomysłów na jajka faszerowane – jednym z nich są jajka faszerowane z bułką tartą. Choć pomysł może wydać się dziwny, możecie być spokojni – w kuchni włoskiej często używa się chrupiącej bułki tartej jako nadzienia – sprawdza się! A może farsz z awokado, kalafiora lub kurczaka? Brzmią dość odważnie, ale są i bardziej szalone pomysły – na przykład jajka z farszem brzoskwiniowym. Wolisz bardziej stonowane pomysły? Polecamy jajka faszerowane z brokułami – to pewniak, sprawdziliśmy to! Bezpiecznym, choć ciekawym pomysłem są też jajka faszerowane z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem.
Smacznego!
Comments are closed.