Smaczne, syte i rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni – Garnek karpacki.

Dania jednogarnkowe to bardzo dobre rozwiązanie obiadowe w przypadku, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie dwudaniowego obiadu.

Bardzo szybko się je robi, w dodatku są niezwykle sycące i rozgrzewające, w związku z czym świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni. Przyrządza się je szybko, a przepisy nie są zazwyczaj bardzo skomplikowane, jednak zaskakują smakiem.

Podane w ładnym naczyniu będą efektownym posiłkiem, który zrobi wrażenie na rodzinie i gościach. Poniżej przepis na kociołek karpacki, który rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • mięso wieprzowe – 1 kg (szynka, łopatka)
  • ziemniaki – 1 kg
  • czerwona fasola w puszce – 400 g
  • marynowane pieczarki – 400 g
  • cebula – 1 sztuka średniej wielkości
  • marchewka – 500 g
  • przecier pomidorowy – 6 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki (może być więcej)
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ziemniaki do uzyskania złocistego koloru. Mięso kroimy w większą kostkę.

 

Cebulę kroimy w talarki, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z przecierem pomidorowym. Kiedy ziemniaki uzyskają oczekiwany kolor, dodajemy cebulę, czekamy aż nieco się przesmaży i dodajemy mięso.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość smażymy przez ok. 3 – 5 minut.

Na patelnię dorzucamy marchewkę, czerwoną fasolę oraz całe pieczarki. Smażymy przez kolejne 5 minut. Danie przerzucamy do glinianego naczynka, tak by zajmowało mniej więcej 3/4 objętości. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przecier pomidorowy z czosnkiem oraz szczyptę pieprzu.

Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do garnka. Wodę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.

przelewamy sos do naczynia z mięsem. Wstawiamy je do zimnego piekarnika/ Ustawiamy temperaturę 180 stopni i podgrzewamy przez 50 minut.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!