Smaczne, syte i rozgrzewające danie jednogarnkowe nie tylko na chłodne dni – Garnek karpacki.
Dania jednogarnkowe to bardzo dobre rozwiązanie obiadowe w przypadku, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie dwudaniowego obiadu.
Bardzo szybko się je robi, w dodatku są niezwykle sycące i rozgrzewające, w związku z czym świetnie sprawdzą się w chłodniejsze dni. Przyrządza się je szybko, a przepisy nie są zazwyczaj bardzo skomplikowane, jednak zaskakują smakiem.
Podane w ładnym naczyniu będą efektownym posiłkiem, który zrobi wrażenie na rodzinie i gościach. Poniżej przepis na kociołek karpacki, który rozpływa się w ustach.
Składniki:
- mięso wieprzowe – 1 kg (szynka, łopatka)
- ziemniaki – 1 kg
- czerwona fasola w puszce – 400 g
- marynowane pieczarki – 400 g
- cebula – 1 sztuka średniej wielkości
- marchewka – 500 g
- przecier pomidorowy – 6 łyżek
- czosnek – 2 ząbki (może być więcej)
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ziemniaki do uzyskania złocistego koloru. Mięso kroimy w większą kostkę.
Cebulę kroimy w talarki, marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy go z przecierem pomidorowym. Kiedy ziemniaki uzyskają oczekiwany kolor, dodajemy cebulę, czekamy aż nieco się przesmaży i dodajemy mięso.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość smażymy przez ok. 3 – 5 minut.
Na patelnię dorzucamy marchewkę, czerwoną fasolę oraz całe pieczarki. Smażymy przez kolejne 5 minut. Danie przerzucamy do glinianego naczynka, tak by zajmowało mniej więcej 3/4 objętości. Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przecier pomidorowy z czosnkiem oraz szczyptę pieprzu.
Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do garnka. Wodę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia.
przelewamy sos do naczynia z mięsem. Wstawiamy je do zimnego piekarnika/ Ustawiamy temperaturę 180 stopni i podgrzewamy przez 50 minut.
Comments are closed.