Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wiejski garnek mojej babci z warzywami i mięsem.
Wiejski garnek to wspaniałe danie ze składników z Twojej spiżarni.
Mięso łączy się z warzywami takimi jak cebula, papryka, czosnek, marchew, ziemniaki w potrawę o pełnym rustykalnym smaku. Najlepsze jest to, że przygotowanie potrawy jest banalnie proste, a smak zachęci każdego do przygotowania go u siebie w domu.
Przygotuj następujące składniki:
- gotowane mięso – 770 g
- ziemniaki – 550 g
- woda – 1 litr
- pieczarki – 400 g
- pomidory – 2 szt
- cebula – 2 szt
- marchew – 2 szt
- zielona papryka – 2 szt
- czerwona papryka – 1 szt
- olej roślinny – 3 łyżki
- czosnek – 4 ząbki
- pasta pomidorowa – 1 łyżka
- sos pomidorowy – 5 łyżek
- mielony czarny pieprz – pół łyżeczki
- sól – 8 gram
- mięta – pół łyżeczki
- mielona słodka papryka – pół łyżeczki
- mielony kminek – pół łyżeczki
Sposób przygotowania
Cebulę, marchewkę i papryki obrać, oczyścić i grubo posiekać. Ziemniaki obrać i skroić w kostkę. Weź głęboką patelnię lub rondel i rozgrzej w niej 3 łyżki oleju roślinnego i wrzuć cebulę oraz marchewkę. Cebula musi się zeszklić, wtedy dodać oba rodzaje papryki, chwilę poczekać i dodać pieczarki. Dobrze wymieszaj i chwilę duś wszystko pod przykryciem. Dodaj ziemniaki i znowu przykryj – na tym etapie nie dodawaj wody, tylko poczekaj, aż warzywa same puszczą sok.
Następnie obierz czosnek i dodaj go w całości lub grubo pokrojony. Teraz poczekaj około kwadransa – jak warzywa będą już miękkie, dodaj przecier pomidorowy i sos, a po chwili pokrojone pomidory i resztę przypraw. Zawartość garnka dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Ostatnim etapem jest dodanie mięsa (dowolny rodzaj, który lubisz). Mięso zostało wcześniej ugotowane i pokrojone na małe kawałki. Teraz olej litr wody i dokładnie wymieszaj. Potrawę gotuj pod przykryciem, aż do czasu, gdy pomidory się rozpadną, wszystkie warzywa będą bardzo miękkie, a sos lekko zgęstnieje.
Comments are closed.