Tak jak sugeruje nazwa owej potrawy, cukinia sporządzona według naszych wskazówek przypomina w smaku marynowane grzyby. Jest bardzo aromatyczna, trochę słodka i odrobinę pikantna. Zachowuje również właściwą sobie chrupkość. Ilość produktów podana poniżej umożliwia przygotowanie dwóch jednolitrowych słoików.
Do dużej miski włóż cukinię, umytą i pokrojoną w drobną kostkę, oraz czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę). Tak przygotowane warzywa przypraw następnie 1 łyżką soli, 3 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką czarnego pieprzu oraz zalej 120 ml oleju słonecznikowego.
Posiekaną natkę pietruszki wraz z papryką chilli, pociętą na pierścienie, dorzuć do cukinii i pozostałych składników. Wlej do miski 120 ml octu i wymieszaj wszystkie produkty. Całość odstaw na 3 godziny. W tym czasie możesz wysterylizować słoiki.
Dno rondla zakryj ręcznikiem kuchennym. Następnie zalej garnek ciepłą wodą. Wstaw do niego słoiki wypełnione warzywami oraz puszczonym przez nie sokiem. Słoje zakryj pokrywami. Wodę doprowadź do wrzenia.
Comments are closed.