Rocznie dochodzi od kilkuset do tysiąca zatruć grzybami. Poznaj pierwszą pomoc i mity

Zatrucie grzybami: co robić?

Jak pisałam wyżej, w przypadku zatrucia grzybami, najważniejszy jest czas. Jeżeli poczujemy objawy, najważniejsze, by szybko udać się do lekarza i jasno wyjaśnić w przychodni co się stało. Możesz także zadzwonić po karetkę, a w tym czasie zmusić się do wymiotów.

Wymioty lub danie z grzybami należy zabezpieczyć. Wszystko po to, by przeprowadzić badania i wiedzieć, jaki grzyb dokonał zatrucia i by wiedzieć, jak leczyć pacjenta.

 

Zatrucie grzybami: co dalej

Mało kto zdaje sobie sprawę, że po zatruciu grzybami i po wystąpieniu wyżej opisanych objawów, następuje… polepszenie stanu zdrowia. Lekarze uczulają, że takie zatrucie myli pacjentów, którzy zaczynają się dobrze czuć.

Dla przykładu, gdy zjesz muchomora sromotnikowego, w Twoim organizmie dochodzi do osłabienia, gorączki i wymiotów. Taki stan może trwać od 6 do 24 godzin. Następnie zatrucie przybiera szybkie tempo i następuje żółtaczka, niewydolność nerek i wątroby, a także zaburzenia kontaktu z chorym, aż do utraty przytomności. Przeważnie kończy się to śmiercią.

 

Zatrucie grzybami: mity

Oto kilka mitów, w które wierzy wiele osób, a nadszedł czas, by je obalić!

1. Trujące grzyby mają zły smak. TO MIT.
Często trujące grzyby są albo bez smaku albo wręcz wydzielają słodycz. Tak jest w przypadku chociażby muchomora sromotnikowego.

2. Rozkrojony grzyb zabarwia się na sino.
To nieprawda, pamiętaj, że nie jest to wyznacznik rozpoznania trującego grzyba.

3. Jeżeli położysz cebulę na trującego grzyba – zmieni ona kolor na czarny. Mit!
Dzieje się tak dlatego, że grzyb zawiera związki siarki, a to nie jest test na jadalność.

 

Pamiętaj, że jeżeli nie znasz się na grzybach – lepiej tego nie rób!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!