Spróbuj naszego przepisu na pyszne ciasto bez konieczności pieczenia i włączania piekarnika. Przepis przyda się gdy spodziewasz się gości, lub nie masz zbyt wiele czasu, by upiec ciasto. Smacznie i szybko czy tak się da? Przekonaj się.
Jest to ciasto z herbatników i pysznej, śmietankowo-serowej masy.
Do przygotowania masy będziesz potrzebować:
Do przygotowania ciasta:
Do przygotowania polewy:
Ponadto potrzebna Ci będzie blacha o wymiarach 20 × 30 cm.
Przygotowanie:
W naczyniu z zawartością 180 ml mleka zanurz herbatniki na kilka sekund. Umieść je jako pierwszą warstwę na dnie blachy. Wymieszaj ser z cukrem.
Ubij śmietanę i dodaj do niej budyń i mleko. Wymieszaj. Powoli dodawaj do powstałej masy po łyżce twarożku i ubijaj mikserem aż powstanie gładka i jednorodna konsystencja. Teraz przełóż połowę serowo-śmietanowej masy na wcześniej wyłożone herbatniki.
Następnie ułóż kolejną warstwę namoczonych w mleku ciastek i na nie kolejną połowę masy. Nasza wisienka na torcie to polewa czekoladowa. Rozpuść ciemną czekoladę w podgrzanej śmietanie. Teraz polej ostatnią warstwę ułożonych herbatników lekko ostudzoną, ale nie zastygniętą polewą czekoladową i posyp startą białą czekoladą.
Comments are closed.