Jest on zalecany głównie dla osób będących na terapeutycznej diecie. Ryż posiada kilka swoich odmian różniących się między sobą.
Świetnie sprawdza się on jako dodatek do sałatek, warzyw, deserów jak również mięsa. Gotując ryż trzeba trzymać się poniższej, kluczowej zasady:
Na początku ryż trzeba umyć. Wsypać ziarna do głębokiej miski, zalać je wodą i ręcznie wymieszać, a potem wylać już wodę. Tę czynność wykonuje się aż do uzyskania czystej wody z ryżu.
Umyty ryż zalać zimną wodą, a miskę po przykryciu np. papierowym ręcznikiem odstawić w inne miejsce na około 2 godziny. Można go zamoczyć nawet w nocy lub rankiem, żeby potem tylko ugotować ryż. Przełożyć go na patelnie bądź garnek, ale z grubszym dnem i zalać wodą.
Następnie gotować go przez około 3 minuty. W między czasie dodać do niego sól oraz masło. Naczynie zakryć przykrywką, a ogień wyłączyć. Garnek lub patelnię w zależności od użycia odstawić na okres 30 minut. Dzięki takiemu sposobowi ugotowania ryżu, będzie on idealnie przyrządzony, a w smaku smaczny.
Comments are closed.