Placuszki robi się z ciasta na kefirze. Wychodzą naprawdę smaczne, mięciutkie i puszyste. Z poniższych składników powinno wyjść około 12-14 sztuk.
Do miski wlej kefir, cukier, mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj na gęstą masę.
Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Następnie posyp swoją dłoń mąką i nałóż na nią dużą łyżkę przygotowanego ciasta. Na środku umieść jagody. Następnie wypłucz palce drugiej ręki i szybko złącz krawędzie placuszka. Od razu nałóż go na rozgrzaną patelnię.
Placki smażymy pod przykrywką przez około 3-4 minuty z każdej strony. Kiedy będą już usmażone na złoty kolor wyjmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Comments are closed.