Miód i czosnek – naturalny antybiotyk, czyli czosnek w miodzie
Miód i czosnek. Mało kto uznałby, że są to pasujące do siebie składniki. Akurat w tym przypadku większość nie ma racji. Okazuje się bowiem, że połączenie tylko tych dwóch składników wytwarza niezwykle silny związek chemiczny naturalnego pochodzenia. Dzięki niemu jesteśmy w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Czosnek wymieszany razem z miodem sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem oraz świetnym samopoczuciem.
Udowodnienie jak bardzo skuteczna jest taka mieszanka. Co więcej nie wymaga żadnych skomplikowanych przygotowań. Do połączenia czosnku z miodem wystarczą tylko te dwa podstawowe składniki. Co więcej, znajdują się one w niemal każdej domowej spiżarce. Sam proces wymieszania miodu i czosnku jest dziecinnie prosty. Jest to zatem dobry przepis także dla osób, które dopiero poznają sekrety domowych receptur zdrowotnych. Przygotuj to własnej produkcji lekarstwo na zimę, a zapewnisz odpowiednią ochronę dla siebie i Twoich najbliższych. Zanim przejdziemy do szczegółów receptury, poznajmy wpierw właściwości obu składników tej niezwykłej mieszanki, oraz odpowiedzmy na pytanie, czemu miód wymieszany z czosnkiem to idealne połączenie.
Czosnek – naturalny antybiotyk
Ta niezwykła roślina nie przestaje zadziwiać swoimi prozdrowotnymi właściwościami. Kwestie smakowe możemy uznać za mało istotne w tym wypadku. Niemniej warto dodać, że dzięki charakterystycznemu aromatowi czosnku, nasz domowy preparat zyska interesujący pikantny smak, który przełamie słodycz miodu. Wróćmy jednak do meritum. Najważniejszym związkiem, jaki znaleźć możemy w czosnku to allicyna. Wielu naukowców jest zgodna, że ta substancja jest w stanie zapobiec krzepnięciu krwi, obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, allicyna jest naturalnym związkiem chemicznym, który likwiduje z organizmu drobnoustroje. Radzi sobie ona także z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za przyrost komórek rakowych.
Jednak czosnek nie zawiera tylko i wyłącznie tej jednej leczniczej substancji. Ta roślina ma w sobie wiele minerałów, a także jest skarbnicą witamin. Osoby spożywające czosnek dostarczają do swojego organizmu takie wartościowe składniki jak selen, witaminę B6, witaminę C.
Reasumując, czosnek to antybiotyk naturalnego pochodzenie. Wspiera on układ odpornościowy i pomaga w przypadkach różnych zakażeń i infekcji wirusowych. Regularne spożywanie tego składnika odżywczego zapewni wyraźny spadek ryzyka zachorowania. Podawane są przy tym takie przykłady jak spadek o 63% prawdopodobieństwa przeziębienia się, czy okres infekcji krótszy aż o 70%.
Miód i jego właściwości
Największym problemem z miodem jest to, że w naszej kuchni zwykło się go przetwarzać. Niestety traci on przez to większość swoich zdrowotnych właściwości. Wszystko to dlatego, że pod wpływem ciepła giną zawarte w nim witaminy i minerały. Warto zatem mieć w domowych zapasach miód w nieprzetworzonym stanie.
Jakie dokładnie wartościowe składniki znajdziemy w miodzie? Ich lista jest długa. Wystarczy wymienić te najważniejsze:
-
magnez
-
potas
-
witamina B6
-
cynk
-
tiamina
-
fosfor
-
żelazo
-
ryboflawina
-
wapń
-
niacyna
Wśród walorów miodu wymienić można jego zdolność do poprawy działania układu pokarmowego. Ten produkt spożywczy ma także niski indeks glikemiczny. Wytwarzana przez pszczoły substancja jako jeden z niewielu produktów spożywczych jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Co więcej, spożywany miód posiada właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Wszystko to sprawia, że jest to optymalny środek, jeżeli chcemy poprawić odporność naszego organizmu. Warto dodać, że miód naturalnego pochodzenia cechuje się niepodrabianym, świetnym smakiem.
Miód i czosnek: sposób przygotowania domowego lekarstwa
Receptura:
-
Jedna szklanka miodu
-
Od trzech do czterech główek czosnku
-
Nieduży zakręcany słoik
W jaki sposób przygotować mieszankę?
-
Czosnek należy obrać z łusek i umieścić w słoiku.
-
Przygotowany czosnek zalewamy miodem, tak aż zakryje on wszystkie ząbki.
-
Teraz należy wszystko delikatnie wymieszać. Naszym celem jest pozbycie się pęcherzyków powietrza.
-
Na koniec słoik szczelnie zamykamy. Domowej produkcji lek przechowujemy w lodówce.
Trzeba w tym miejscu wyraźnie podkreślić, że nie można podgrzewać preparatu. W przeciwnym razie ulotnie się z niego pożądana, lecznicza allicyna.
Warianty i dawkowanie:
Istnieje kilka wariantów mieszanki. Można na przykład dodać do niej zioła w celu poprawy smaku. Nadaje się do tego na przykład tymianek.
Dobrym pomysłem jest pokrojenie czosnku na kawałki. Zapewni to szybsze wydobywanie się z niego leczniczych substancji.
Comments are closed.