Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięso w stylu kapitana – znika z talerzy w 5 minut.

Ziemniaki obrać i ugotować w całości na półtwardo w wodzie z odrobiną soli. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Rozpuścić masło w rondlu, dodać mąkę i dobrze wymieszać, ciągle trzymając garnek na ogniu.

 

Kiedy na powierzchni utworzy się biała piana, wlać zimne mleko i dodać sól. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Mięso pokroić na kawałki. Cebulę pociąć na pierścienie, a ziemniaki w plastry. Ser zetrzeć na tarce.

 

Formę lub naczynie do pieczenia posmarować olejem. Ułożyć w niej cebulę i mięso. Następnie dodać warstwę ziemniaków w plastrach. Całość polać obficie sosem beszamelowym i posypać startym serem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!