Duszona kapusta to moim zdaniem jedno z najbardziej znanych w Polsce dań. Cechuje się nie tylko odżywczością i sytością, ale jest również oszczędne dla naszego portfela. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam parę wersji przyrządzenia!
Aby przygotować białą kapustę z kiełbasą i szynką, będziesz potrzebować:
Biała kapustę należy posiekać, posolić, a następnie odstawić na dziesięć minut. Olej rozgrzać na patelni, lub jeśli nie posiadasz- na garnku o grubym dnie.
Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż kiełbaski. Po podsmażeniu kiełbasy, drobno posiekaj cebulę i wcześniej na pozostawionym oleju duś ją przez około pięć minut.
Do podduszonej cebuli na patelni, dodawaj porcjami kapustę- przed dodaniem kolejnej porcji, poczekaj aż poprzednia zmięknie. Na koniec dodaj przepłukane liście laurowe, całość gotuj na patelni przez około pięć minut, pamiętając o przemieszaniu szpatułką od czasu, do czasu.
Po upływie czasu wlej wcześniej odmierzoną wodę, dodaj posiekaną paprykę. Patelnię przykryj przykrywką i duś na małym ogniu, aż do kapusta stanie się miękka. Około pięć minut przed końcem gotowania, należy dodać: czarny pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy, kiełbasę, pokrojoną wcześniej szynkę i koperek.
Danie najlepiej smakuje podane na gorąco!
Comments are closed.