Do przygotowania duszonej czerwonej kapusty należy przygotować:
- 1 kilogram czerwonej kapusty,
- 2 łyżki masła,
- 50 mililitrów soku z czarnej porzeczki,
- 50 mililitrów soku jabłkowego,
- 1 łyżkę octu jabłkowego,
- 2 łyżki miodu,
- 5-7 sztuk goździków,
- 2 łyżeczki soli,
- szczyptę pieprzu.
Przygotowanie:
Głowę kapusty należy przeciąć na pół, usuwając również zewnętrzne liście i łodygę, kolejno kapustę należy poszatkować.
W między czasie możesz rozpuścić masło w rondlu o grubym dnie, następnie wsyp do niego poszatkowaną kapustę. Mieszając dodawaj kolejno resztę składników.
Rondel należy przykryć pokrywką, a składniki doprowadzić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i pozostaw na wolnym ogniu na około okres 2-2,5 godzin.
Pamiętaj aby okresowo mieszać kapustę, jeśli chcesz, możesz ponowie doprawić na tym etapie gotowania. Po upływie czasu, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę, doprowadzając danie do intensywnego wrzenia. Gotuj przez dwie, do trzech minut.
I to wszystko, smacznego! Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia.
Pikantna kapusta duszona w piwie:
Będziesz potrzebować:
- 230 gram mostka wołowego,
- 1 łyżkę miękkiego masła,
- 0,5 główki białej kapusty,
- 1 cebule,
- 1 jabłko,
- 250 ml piwa,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczkę kminku,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Mostek pokrój na plasterki, a następnie smaż na patelni na średnim ogniu, aż do wytopienia się tłuszczu. Po wyjęciu z naczynia kawałków mięsa, dodaj na patelnię: masło, posiekaną cebulę, jabłko pokrojone w plasterki i cebulę. Całość należy smażyć przez około 2-3 minuty.
Po upływie czasu dodaj resztę składników (nie dodawaj jeszcze mięsa!) przykryj patelnię pokrywką i smaż przez około godzinę, na średnim ogniu- aż kapusta stanie się miękka. Pamiętaj żeby od czasu, do czasu przemieszać danie.
Comments are closed.