Smak i aromat warzyw jest po prostu boski. Super przepisy na duszoną kapustę.

Do przygotowania duszonej czerwonej kapusty należy przygotować:

  • 1 kilogram czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 mililitrów soku z czarnej porzeczki,
  • 50 mililitrów soku jabłkowego,
  • 1 łyżkę octu jabłkowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 5-7 sztuk goździków,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczyptę pieprzu.

Przygotowanie:

Głowę kapusty należy przeciąć na pół, usuwając również zewnętrzne liście i łodygę, kolejno kapustę należy poszatkować.

W między czasie możesz rozpuścić masło w rondlu o grubym dnie, następnie wsyp do niego poszatkowaną kapustę. Mieszając dodawaj kolejno resztę składników. 

Rondel należy przykryć pokrywką, a składniki doprowadzić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i pozostaw na wolnym ogniu na około okres 2-2,5 godzin.

Pamiętaj aby okresowo mieszać kapustę, jeśli chcesz, możesz ponowie doprawić na tym etapie gotowania. Po upływie czasu, zdejmij pokrywkę i zwiększ temperaturę, doprowadzając danie do intensywnego wrzenia. Gotuj przez dwie, do trzech minut.

I to wszystko, smacznego! Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia. 

Pikantna kapusta duszona w piwie:

Będziesz potrzebować:

  • 230 gram mostka wołowego,
  • 1 łyżkę miękkiego masła,
  • 0,5 główki białej kapusty,
  • 1 cebule,
  • 1 jabłko,
  • 250 ml piwa,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczkę kminku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie: 

Mostek pokrój na plasterki, a następnie smaż na patelni na średnim ogniu, aż do wytopienia się tłuszczu. Po wyjęciu z naczynia kawałków mięsa, dodaj na patelnię: masło, posiekaną cebulę, jabłko pokrojone w plasterki i cebulę. Całość należy smażyć przez około 2-3 minuty.

Po upływie czasu dodaj resztę składników (nie dodawaj jeszcze mięsa!) przykryj patelnię pokrywką i smaż przez około godzinę, na średnim ogniu- aż kapusta stanie się miękka. Pamiętaj żeby od czasu, do czasu przemieszać danie.

Na 10 minut przed zakończeniem gotowania, należy dodać wcześniej usmażone mięso. Całość wymieszaj, danie gotowe. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!