Pikantna kapusta marynowana to prawdziwe odkrycie kulinarne. Kiedy zrobię, nie starcza na dwa dni.

Jak wszyscy doskonale wiemy kapusta jest niedrogim produktem spożywczym, zawierającym dużą ilość witaminy C oraz wiele innych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.

Może sama kapusta nie jest zbyt przepyszna, ale co stanie się gdybyśmy tak dodali jej odrobinę pikanterii? Otóż trzymamy jeszcze ciekawszy smak niosący ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia.

 

 

Składniki: 

  • 2 kg kapusty białej
  • 4 sztuki marchewki
  • 1 sztuka papryczki chili
  • 4 sztuki liści laurowych
  • 5 sztuk goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cukru
  • 1 l wody
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml octu

 

Przygotowanie: 

Jako pierwsze umyj kapustę. Następnie posiekaj ją w sposób, jaki najbardziej ci odpowiada. Marchewkę natomiast zetrzyj na tarce, a czosnek oraz papryczkę chili pokrój na małe kawałki (czosnek możesz przecisnąć przez praskę).

Gdy najważniejsze składniki będę przygotowane, należy zabrać się za marynatę. W tym celu w litrze wody rozpuść cukier. Dodaj sól, goździki, pieprz, liście laurowe i wszystko doprowadź do wrzenia.

 

Następnie tak przygotowaną marynatę pozostaw do wystudzenia. Do marynaty wlej ocet i olej. Posiekaną kapustę przełóż do naczynia lub wybranego przez siebie pojemnika. Układaj warstwy naprzemiennie z czosnkiem, papryką, a następnie zalej wystudzoną wcześniej marynatą.

 

Gdy wszystko będzie gotowe na wierzchu naczynia połóż ciężki przedmiot i tak przygotowaną pikantną marynowaną kapustę pozostaw na 24 godziny w lodówce. Tak przygotowaną przekąskę możesz długi czas przechowywać w lodówce bez obaw, że ulegnie zepsuciu.

 

Idealnie nada się jako dodatek do dań mięsnych. Smacznego !

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!