Zaprezentowane w tym przepisie danie, będzie idealnym pomysłem na specjalne okoliczności wszelkiego typu! Poza wyjątkowym smakiem jego wyjątkowym atutem będzie łatwość przyrządzenia! Całą potrawę można przyrządzić w jednym naczyniu. Przygotowanie mięsa dzień wcześniej pozwoli mu w pełni nasiąknąć aromatem przypraw i nie zmieni faktu, że finalnie zachowa aromat i soczystość. Oczywiście, można skrócić czas leżakowania mięsa, co wpłynie jednak na intensywność smaku.
Składniki:
-
1 kilogram świeżej karkówki
-
½ kilograma pieczarek
-
3 duże cebule
-
słodka papryka w proszku
-
sól i pieprz mielony
-
olej roślinny do smażenia
-
mąka do obtoczenia mięsa
Sos:
-
2 łyżki maggi lub sosu sojowego
-
3 łyżki przecieru pomidorowego
-
2 łyżki octu
-
2 łyżki cukru
-
8 łyżek wody
Mięso kroimy w równe plastry, następnie dokładnie nacieramy kolejno solą, pieprzem oraz papryką w proszku. Tak przygotowane mięso układamy w misce i odkładamy, żeby nabrało odpowiedniego aromatu, na kilka godzin nie zapominając o zakryciu folią aluminiową. Kiedy mięso nasiąknie przyprawami, każdy kawałek obtaczamy w mące i smażymy z obu stron, aż mięso będzie gotowe. Po usmażeniu wszystkich kawałków mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pora zająć się warzywami. Zacznijmy od pieczarek, które, po dokładnym umyciu należy pokroić w drobne paski. Kolej na cebule, które siekamy na talarki. Gotowe warzywa rozsypujemy następnie równomiernie na mięsie. Sos przygotowujemy mieszając przecier pomidorowy z octem, cukrem, maggi lub sosem sojowym oraz wodą w proporcjach podanych wyżej. Tak przyrządzoną marynatą zalewamy całość. Nasze naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez około 1,5 godziny.
Danie gotowe, smacznego!
Po przetestowaniu przepisu pamiętaj o poleceniu go rodzinie i znajomym.
Comments are closed.